Vyzkoušeli jsme za Vás ty nejlepší rumy v Brně

14. 9. 2018

Už stylové paletové stolky se slunečníky před Cubana barem lákají na skvělou kubánskou atmosféru. Mozaikové přivítání „Hola“ na zemi při vstupu, kubánská hudba, fotky a parádní výzdoba (Lahve od Havany jako osvětlení jsou prostě geniální!) nás úplně vtáhly a my jsme se rázem cítili jako bychom byli někde na pláži v Havaně. A to to nejlepší mělo teprve přijít. Čekala nás totiž řízená degustace těch nejlepších (nejen) Karibských rumů. A vypadalo to na dlóóóóuhý večer…

Ale ne, všechny jsme nedegustovali :-) čekalo nás  „pouze“ 7 vybraných rumů.

Čas od času ochutnáme nějakou tu Havanu, Morgana (který mimochodem není rum, jak jsme zjistili) nebo Diplomatico, ale znalci rozhodně nejsme. Kolega je „zas tolik nemusí“, takže byl před degustací lehce rozpačitý a nebyl si tak úplně jistý, co nás čeká : „Teď nám třeba řeknou, že tam máme cítit čokoládu s malinovým podtónem a my jí tam fakt ucítíme„ … naopak. Sympatický číšník začal degustaci tím, že nám nebude během večera říkat, co bychom měli cítit, aby nás nijak neovlivňoval. Super! No co, maximálně ucítíme něco, co tam vůbec není.

Po krátkém úvodu nám nalil nám první vzorek. Co myslíte, točí se touto skleničkou, aby se uvolnila vůně?

Taky jsme si mysleli, že jo. Opak je ale pravdou. Narozdíl od koňaků. Když totiž skleničkou s rumem zatočíte, tak se zvíří, všechen alkohol se vám kumuluje a budete cítit jenom alkohol. Ačkoli tvar skleničky k tomu svádí a ruka chce točit, netočte. A taky nedávejte nos moc hluboko, cítili byste jenom alkohol. A to nechcete.  Každý jsme ve skleničce cítili něco jiného, vždycky tam ale byla vanilka. A taky rum. :-) Naše čichové a chuťové buňky se shodly až u jednoho rumu, který byl stoprocentně plný kokosu. A dokonce s tím souhlasil i pan barman, takže jsme se alespoň jednou trefili do černého. 

Jak probíhá taková degustace aneb nepijte to jako panáka

Už samotný proces ochutnávání je plný spousty zajímavých informací. Schválně, napadlo by vás, že každou nosní dírkou ucítíte něco jiného, nebo že první doušek chutná jinak než druhý a třetí? Je dokonce i možné, že vám rum v prvním loku nechutná, v dalším už pak ale jo. Testovali jsme to a je to pravda. 

Byli jsme unešení, hltali jsme každé slovo barmana a pořád se na něco doptávali. Třeba na číslo na lahvi. Že je to jasné stáří rumu? Omyl! Existuje více typů označení, někdy to znamená průměrné stáří jeho složek, jindy jeho nejstarší složku. Jak to poznat a má to vliv na jeho kvalitu? Odpověď na tuto a spoustu dalších otázek se dozvíte na naší řízené degustaci v Brně nebo Praze, nemůžu vám tady prozradit všechno.

Jaké to bylo? 

Na této degustaci se dozvíte spoustu zajímavých informací o rumech, všichni barmani jsou v rumech zběhlí a milují svou práci, takže vám řeknou každý sebemenší detail o zpracování cukrové třtiny, výrobě rumů, ke každému rumu se dozvíte nějaký příběh, ochutnáte spoustu dobrého pití a k tomu i něco navíc. My jsme odcházeli nadšení, prvotní rozpačitost vyprchala a nahradila jí naprostá spokojenost a kubánská pohoda. Hele. 

Do tohohle baru se ještě určitě vrátíme. Tohle pití by bylo super taky na nějakou akci jako třeba oslava kulatin nebo rozlučka se svobodou

 

P.S.: K tomu Morganovi… Aby to v Evropě mohl být rum, musí splňovat určité požadavky. Zaprvé musí být vyrobený z cukrové třtiny a druhou podmínkou je procento alkoholu, minimálně 37,5, horní hranice je neomezená. Kapitán a další „rumy“ jsou vyrobeny stejným způsobem, ale jsou ředěné na jiné procento, Kapitán Morgan má kupříkladu jen 35 procent. Proto to pak jsou spirity na bázi rumu.

Diskuze

Zatím zde nejsou žádné příspěvky