Jak jsme degustovali alsaská vína

7. 1. 2019

Vína jsou moje srdcovka

Před časem jsem měl možnost zúčastnit se degustace luxusních francouzských vín z oblasti Alsaska. V minulosti jsem už jednou absolvoval degustaci rumů a koňaků, ale abych řekl pravdu, tak vína mám ze všech typů alkoholu nejraději. Přijde mi, že paleta chutí ve víně je nejpestřejší, zvláště když si člověk uvědomí, že víno od stejného vinaře může každý rok chutnat trochu jinak podle toho, jak o něj bylo pečováno, jak vyšla úroda, nebo podle toho jaké byly klimatické podmínky.

Skvělá akustika a degustační stůl

Degustace se konala v Praze v salónku hotelu Páv. S parkováním je to tu trochu složitější, ale moc lidí na degustaci autem nejezdí, protože všichni chtějí ochutnávat. My jsme naštěstí měli řidiče. Místo je to skvělé, v salónku je dobrá akustika, je dobře vidět na promítací plátno a lidé, kterých se na degustaci sejde cca 20, sedí u jednoho dlouhého stolu, takže mohou své dojmy z vín sdílet i mezi sebou navzájem.

Zajímavosti o vínech

Výklad vedl pan Veverka, který začal mluvit o Alsaském regionu. Popisoval, jaká vinařství se zde nacházejí, jak jsou které svahy označovány ale také jak je to s geologií a co obsahuje půda v této lokalitě. Hltali jsme každé jeho slovo. Jeho výklad byl totiž neustálý proud zajímavostí. Mluvil například o jedné vinici, která je díky pohybům země přepůlena. Na každé půlce pak roste víno v trochu jiných podmínkách, především co se minerálů v půdě týče. Ačkoliv druh vína je na celé vinici totožný, tak jeho chuť je díky těmto minerálním látkám odlišná. 

Nebylo to ale jako přednáška ve škole. Bylo znát, že pan Veverka tuto oblast opravdu má rád, s vinaři odtud se zná osobně, má s nimi přátelské vztahy a pravidelně je navštěvuje. Toto a samotná vína, bylo na degustaci asi nejlepší. Nešlo o naučenou prezentaci s informacemi z internetu, ale o příhody a zkušenosti člověka, který tuto část Francie zná a vínům skutečně rozumí.

Jaká vína jsme degustovali?

Celkem jsme měli vyzkoušet 8 vzorků ze 4 vinařství, ale hned na začátku pan Veverka řekl, že bylo složité sestavit výběr vín a že by rád přidal ještě jedno. Na úplném konci jsme pak jako bonus dostali ještě jeden další vzorek, tedy celkem 10 a nutno dodat, že výběr to byl opravdu skvostný. Nebylo jediné víno, které by mi nechutnalo, naopak každé mě zaujalo trochu jinou vůní, barvou a samozřejmě chutí.

Ochutnávali jsme vína z těchto vinařství:

- Emile Beyer

- Louis Sipp

- Domaine Weinbach

- Clément Lissner

Při degustování jsme se mimo jiné dozvídali informace, jako třeba že jeden z vinařů ochutnává hlínu, ve které jsou vinice, že jedno vinařství donedávna vedly 3 ženy nebo třeba, že někteří vinaři svým vínům v sudech hrají na klavír, aby dobře dozrála. Při degustování jsme si mohli psát poznámky k jednotlivým vínům a na závěr jsme vybírali víno večera. Tím se na naší degustaci stal Emile Beyer, Pinot Gris 2016, které bylo i mým osobním favoritem.

Na závěr jsme měli možnost zakoupit si některá vína, která jsme ochutnávali, čehož spoustu lidí využilo. Někteří lidé pak odcházeli domů a někteří ještě zůstávali na svých místech a povídali si. Já jsem šel za panem Veverkou, abych mu poděkoval za skvělý zážitek.

Tato vína jsem určitě nepil naposled!

Váš produkťák Tom

Diskuze

Zatím zde nejsou žádné příspěvky