Reportáž: FOODPARADE

8. 9. 2014

Na festival jídla a pití jsme se těšili už od července, uteklo to hrozně rychle a týden před akcí nám dorazila pozvánka od našeho dodavatele Cheefparade, který akci pořádal a poskytuje nám kurzy vaření. Festival jídla a pití jsem už navštívila v několika zemích Evropy, ale v České republice ještě ne, takže jsem byla velice zvědavá.


Festival se konal na úžasném místě, v trojské zámecké zahradě v Praze. Okolí Troji tak nějak znám, je zde Zoo a spousta krásných míst, kde se konají hudební akce, festivaly, ale v zámecké zahradě jsem ještě nebyla. Místo mě mile překvapilo, zámek je nádherný a  zahrada je prostě přenádherná.


U vchodu do zahrady jsme předložili své vstupenky, v předprodeji stály vstupenky 300 Kč - kdy 100 Kč bylo za vstupné a zbylých 200 Kč bylo na konzumaci. Na festivale se platilo takzvanými “cheefy”. Těch 200 Kč ze vstupenky vám vyměnili za 20 cheefů - 1 cheef byl 10 Kč. Ale samozřejmě jste si mohli směnit více peněz, směnárny byli uvnitř zahrady na spoustě místech.

Vstoupili jsme do zahrady a promysleli strategii. Nejdříve to celé obejdeme, podíváme se kde co je a pak budeme ochutnávat. Stánků bylo opravdu hodně. Prezentovali se obzvláště pražské restaurace, coffee podniky, cukrárny, farmáři, Mattoni, byl zde i Lindt stánek, polní kuchyně, molekulární catering, který přitáhl velkou pozornost návštěvníků a spousta dalších.


 

 


Na místě se konal i kuchařský souboj s mistrem Zdeňkem Pohlreichem.

U Mattoni stánku se konaly mini barmanské kurzy, návštěvníci se mohli naučit namíchat různé drinky a poté si je i vychutnat.

V zahradě bylo spoustu odpočívacích koutků a míst, kde se člověk mohl pohodlně usadit a vychutnat si jídlo či pití, a nebo si jen tak odpočinout a užít si příjemnou atmosféru. V neděli bylo příšerné teplo, takže to všichni určitě uvítali. Pro děti tu navíc byly i koutky na hraní.

Když jsme to celé obešli, řekli jsme si, že chceme ochutnat rozhodně něco netradičního… První zastávka však byla u pití - bylo velké teplo a museli jsme se zchladit, takže jsme se zastavili u stánku s pivem Chotěboř a dali si 0,5 l Chotěboř Fresh - což byl mix piva s limetkou. Po pravdě ta limetka nebyla nijak zvlášť cítit, čekala jsem klasické ovocné pivo - ale bohužel. Nicméně studené pivo bodlo.

Z netradičních jídel jsme vyzkoušeli v molekulárním cateringu žabí stehýnka s ananasovou pěnou - musím řict, škoda že toho masa na těch stehýnkách nemají víc... maso bylo opravdu chutné - jako kuře, ale kapánek lepší, jen ta pěna mi k tomu moc neseděla.

Kolegyně Vlasta ochutnala šneka s bylinkovým máslem a bagetkou, jak vznešené pojmenování, že? Na to bych teda asi neměla žaludek, ale Vlasta to chtěla vyzkoušet za každou cenu! Byl prý chutný... chutnal jako vepřové a na památku si domů odnesla jeho domeček... ulitu.

Pak jsme ochutnali texaskou specialitu ve steakgrilu - texaskou chilli polévku, která byla plná mletého hovězího a vepřového masa, drcených rajčat, Jalapeňos papriček a fazolí. Kuchař nám nabídl i jejich vlastní pálivou papričku, kterou si sami pěstují. Na obale stál nápis “pozor žíravina”, což mě vyděsilo, ale přítel vyzkoušel opravdu malilinkatý kousíček, celý zrudnul a vypil celou Mattonku. Každopádně ta polévka byla naprosto vynikající - lepší jsme v Čechách nejedli.

  

Za mě to bylo asi nejlepší, co jsem ochutnala spolu s hruškovým závinem, který byl opravdu famózní.

Vlasta ochutnala makronky a hrozně jí chutnaly!

Každopádně jsme chtěli ochutnat i nějaký dobrý drink. Zašli jsme do stánku OBLACA, líbil se nám jejich koutek, kde měli příjemné posezení a vedle hrál DJ, který tomu udělal příjemnou párty atmosféru.

Dali jsme si dva velice netradičně kořeněné drinky v jednom byl tymián a v druhém celá skořice, granátové jablko a v obou samozřejmě vodka - bylo to opravdu silné - ta chuť koření byla v půlce drinku už velmi nepříjemná, ale každopádně zajímavá kombinace.

Těmito drinky jsme pomalu ukončili naši návštěvu a opustili jsme zahradu. Byla to krásně a příjemně strávená neděle. Milovníci jídla se zde museli mít jako v ráji. Děkujeme Cheefparade za pozvání a doufáme, že se na festival pojedeme podívat i příští rok!

Zbytek fotek toho co jsme ochutnali najdete v galerii pod článkem.

Galerie k článku

Diskuze

Zatím zde nejsou žádné příspěvky