Kurzy vaření mořských plodů aneb jak probíhá testování našich zážitků

23. 5. 2014

Koukám na naše nové zážitky v nabídce. Voala a co nevidí moje oko hnědavé - kurzy vaření snad všech kuchyní od 1.490 Kč. Ve firmě jsem jedinej mužskej a mé kuchtičské schopnosti mě předcházejí. Bez problémů vystřihnu všechno od pytlíkového čaje až po instantní čínskou polívku. Takže o mém nasazení na tento zážitek nebylo od začátku pochyb. Když něco testujeme, tak pořádně!

Krevety, slávky, olihňe, tygří krevety a humři

Naším šéfem byl Lukáš Jeništa, sympatický a relativně mladý borec. V kurzu měl celkem osm účastníků, tři zkušené ohřívače párků a pět samiček.

Co jsme vařili:

- koktejl z tichomořských krevet

- dušené slávky s citronovou trávou, zázvorem a koriandrem

- smažené kalamáry s petrželovou solí a česnekovou aioli

- tygří krevety s tomatovým risottem

- gratinovaný humr thermidor

Co si navaříš, to si taky sníš

Pět receptů, pokrmů, plodů a opravdových zážitků. Neustálý přísun vína, včetně bublinek, který mi s přibývajícím časem dodával pocitu, že jsem se jako kuchař musel narodit. Jakmile jsme dokuchtili, nastalo obžerství a baštili jsme, co se do nás vešlo.

Co jsem na kurzu pochytil aneb trochu z vážnější jamky

- oddělit žloutek od bílku a to i ve skořápce

- už mě nepřekvapí očištění žádné mořské potvůrky a to ani náhodou

- umím krájet humra, strouhat kůru limetky a není to sranda   

- viděl jsem, porcoval a okusil estragon/pelyněk  

- pravé italské risotto mi říká šéfe

- dělal jsem domací majonézu (nikdy by mě ani nenapadlo, z čeho ta hmota je)

- naučil jsem se očistit zázvor čajovou lžičkou

a mnoho dalšího…

Na čem jsem pohořel až hamba

Byl jsem pověřen úkolem naporcovat koriandr. Opáčil jsem, že koriandr je moje nejoblíbenější bylinka a že jí poznám i poslepu. Šup a dal jsem se do práce. Po chvíli se šéf zeptal, co to jako krájím. Koriandr přeci, byla má pohotová odpověď. Hopla, byla to petržel, ale barvu to mělo stejnou.

Suma sumárum a rada nakonec

Jsem nevařič, ale kurz na mně zanechal velmi pozitivní stopy. Na kurzu si přijde na své zkušená paní máma, soudím podle ostatních spolukuchtů, ale i úplné jelítko jako jsem já.

A co bylo nejlepší? Nejvíc mě překvapily slávky, které jsem až do dnešních dnů považoval za pokrm bez chuti i bez zápachu (no možná i se zápachem). Na place vládla pohodová a neformální atmosféra. Ale co je nejdůležitější, z kurzu jsem si odnesl mnoho rad a tipů, kterými můžu ohromovat mé tajné ctitelky, které se zatím stydí přihlásit.

Kurz se konal v Praze na Žižkově, začínal v šest odpoledne a končil kolem půl desáté večerní (všední den). Důležitá rada na závěr. Před kurzem nejlépe celý den nic nefutrujte. Po kurzu jsme byli ještě druhý den narvaný, jak rychlík do Prahy.  

Podívejte se i na celou fotogalerii z kurzu. Pokud by Vás zajímalo více, mrkněte na detail zážitku kurz vaření nejen mořských plodů.

Tester zážitku: Rostislav Peníška

Galerie k článku

Diskuze

Burák | 26. 5. 2014 22:36

Recenze vskutku vydařená, kurz vaření tohoto druhu je opravdu pěkný dárek nejen pro pokročilé kuchtíky, ale i pro "rohlíkožrouty" :) Uvažuji o testu pro svou drahou polovičku... uvidíme, jak si poradí s přípravou indických pokrmů z kvalitních surovin. To bude opravdová škola vaření...

Bosorka | 26. 5. 2014 15:23

Závist, určitě to také vyzkouším. Po přečtení recenze se na to moc těším. Lákají mě hlavně steaky a italská kuchyně. Je to zároveň skvělá inspirace na dárek pro moji maminku, která zanedlouho oslaví 50. narozeniny.